Torsdagens FörKrönika

Open strech, ett framgångsrecept som tillsatt smak och kryddat travet ytterligare, tas bort och ersätts med kall gröt och gammalgetmjölk.


Halmstad står som värd för veckans V75. Rubriks mässigt sett, svartvita vinnare. Antingen står favoriterna pall och gör nästa omgång till jackpott, eller så havererar logiken helt i alla lopp och en ensam V75vinnare löper med glädjeskutt mot banken för att omförhandla en eventuell ränta.
Jag håller i samma ögonblick som detta skrivs, med att göra klart veckans teori och månadens ränte kalkyler.
Avhandlingen till denna omgång ser avlång och ganska tråkigt ut när openstretch spåret stryks.
Och där vissnar med stor sannolikhet ett blad av travets genomslagskraft hos svenska spelfolket, trots att våren snart står för dörren.
Travtränare och kuskar som lite småsbarnsaktigt har hotat att inte ställa upp på dom banor där open spåret lever, pga att tur inte ska avgöra ett lopp. Faller med näsan i blöt, då turen blir mer avgörande än vanligt, eftersom positionerna och spåret i starterna kommer att bli otroligt avgörande för resten av loppet, och ja justdet ja ... startspåren faller ju på lottens och turens avgörande, och därmed också loppet. Ironiskt! njaa!
Jag har full förståelse för banorna som inte vill riskera publikfall och rubriksfattigt mediaintresse, när stora tränare och kuskar hotar att bojkotta tävlingar med Open spår, och att därmed stora namn bland hästarna också faller bort.
Vilket för stunden räddar omgången och mediabevakelsen, men som i längden kan agera som en strypsnara till travet fortsatta utveckling och framgångssaga.
Att man inte tar till vara på travets just nu stora genomslagskraft hos spelarna och folket, där ATG har haft ett rekordår, och bland annat visat rejäla ökningar både i siffror och publicitet, får mig att ilskna till...
Man riskerar att på sikt fölora travspelandets kanske största dragningskraft, och förtjusning "Möjlighetenernas tänk om".
För att vinna folkets intresse krävs dramatik, spänning och en chans till att det oförutsägbara ska inträffa.
Där klurigheten att förutse loppens alla möjliga gropar och vrår, granska alla tänkbara lösningar, där taktik står mot styrka (David mot Goliat)och möjligheterna är stora och breda faller till stor del bort, dels pga av att loppen garanterat bli mera avlånga och händelselösa, och att titeln "vinnare" riskerar att tappa sin stolthet.
Trav är en sport, ett spel där turen är med och avgör vinnarens väg mot framgång.
Att ta bort open strech spåret pga tur och istället låta starten bli änn mer viktig och avgörande, är patetiskt och sjukt och riskerar att placera travsporten i ett betydligt kallare och mindre intressant fack .
Back to Halmstad och veckans omgång.
Uppdaterar just nu veckans avdelningar. Avd 1-3 är nu uppe, men har haft inloggningsproblem hela kvällen, hoppas att jag hinner upp med resterande kväll, annars i morgon.

//A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test